2022-es változások

2022-től változások röviden:


  • Kamarai hozzájárulás:

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 34/A. §-ában meghatározott évi 5 000 Ft kamarai hozzájárulás jövőbeni megfizetésével kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk a budapesti vállalkozásokat.

A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlájára. A közlemény rovatban kérjük tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.


  • KATA visszatérítés:

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

Katásoknál a tételes adó 25 %-a jár vissza. De csak a megfizetett Kata után, annak is a negyede. Ha volt Kata mentes hónapod, akkor az után értelemszerűen nem. A NAV 2022. február 15-ig automatikusan utalja a visszatérítést, ha a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családi pótlék folyósítási adatokból a NAV rendelkezésére áll. De nyilatkozat benyújtásával is lehet igényelni. A nyilatkozatot a „VISSZADO” nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni. A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultnak akkor is jár, ha családi kedvezményt nem érvényesít, vagy azt nem ő veszi igénybe. Tehát az adó-visszatérítés külön-külön mindkét szülőnek jár.


  • SZJA visszatérítés:

A 2021-ben befizetett szja alapján (de van felső-határ, a 2020. decemberi átlagbér adótartalma szorozva 12-vel, ami 808.920 forint). Csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza, azaz aki egyáltalán nem fizetett szja-t, mert például 4 gyerekes anya, ő nem kap vissza semmit. Ha mindkét szülő dolgozik és adózik, mindketten részesülnek a visszatérítésben, akkor is, ha csak egyetlen gyermeket nevelnek. Két, visszatérítésre jogosult szülő esetében akár 1,6 millió forint is lehet a visszatérítés összege. Ha a szülő több különböző jövedelme után többféle módon adózik, a befizetett összegek összeadódnak, de ekkor is érvényes a mintegy 800 ezer forintos visszafizetési összeghatár.

  • Munkát terhelő adók csökkentése

Megszűnik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás, a Szocho adó 15,5%-ról 13%-ra.

  • EKHO, KIVA

2022. január 1-től csökken a kifizető által teljesítendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az Ekho mértéke is az addigi 15,5%-ról 13%-ra. Mérséklődik a kisvállalati adó is 11%-ról 10%-ra.

  • 25 éven aluliak adókedvezménye

2022-től életbe lép a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó kedvezménye. Meghatározott feltételek fennállása esetén a 25 év alatti munkavállaló havi jövedelme után nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

  • ÁTALÁNYADÓZÁS

Jelentősen átalakul az átalányadózás is 2022-től és az egyéni vállalkozó számára kedvezőbb adózási formaként élhet tovább. 2022. január 1-jét követően adóelőleget csak az éves minimálbér felét elérve kell majd megállapítani és az átalányadózás választásának küszöbértékét is módosítják 2022-től, az eddigi 15 millió Ft-ról, az éves minimálbér 10-szeresére (a 2022 januárjától érvényes éves minimálbérrel számolva 24 millió forint).

  • Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem

A kriptovalutákból származó jövedelmeket innentől külön adózó jövedelemként kell kezelni, amely a tőkejövedelmekhez hasonlóan 15 %-os SZJA adómérték alá esik. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba, de a kedvező szabályokat már 2021-re is lehet alkalmazni.

  • Távmunka költségtérítése

Törvénybe iktatják a távmunkával kapcsolatos SZJA szabályokat is. Igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 %-nak megfelelő összeg.